Veikle Balders Landsfinale 2013

Fredag 8. og Lørdag 9. november 2013 var det Veikle Balders Landsfinale på Biri Travbane. Hele 33 av de 48 kvalifiserte var påmeldt. Tre hingster kunne ikke møte pga sykdom etc, så det ble 15 hopper og 15 hingster som møtte til bedømmelse. Dommerne var Tor Finstad, Nils Dagestad, Berit Tveter Alm og Ingar Hagen. Disse hadde et vanskelig arbeid med på først plukke ut 6 semifinalister i hver klasse under fredagens eksteriørbedømmelse og travprøve. Det var mange fine hester, og spesielt så var hoppegruppa jevn og sterk i år. Dette kan illustreres med at de tre finalistene hadde eksakt samme eksteriør poeng og flotte travprøver på alle tre.
Travprøve Veikle Balders Landsfinale. Smedhims Solan og Åsafaksa

Travprøve Veikle Balders Landsfinale. Smedhims Solan og Åsafaksa

Først ble alle hestene vist i ringen og så en individuell eksteriørbedømmelse, samt fotografering. Så på ettermiddagen ble travprøven gjennomført og vi fikk se mange fine, lettravende unghester i banen. Mange sprang lett tider mellom 1.40 og 1.50. Det viktigeste er dog travmekanikk og et rent steg. Tiden blir tatt siste 500 m av den 1000m lange travprøven. Raskeste tid hadde Bork Odin sønnen Smedheims Solan, som nærmest jogget 1.31 på en flott måte. Til slutt etter premieringen gjenstod seks flotte hingster og seks flotte hopper (se tabell med resultat nedenfor), der Åsafaksa, Spang Odina og Heidi Solo, samt Storm Elken, Frøyu Petter og Willodin gikk videre til lørdagens finale.
Lome Elden fikk ELITE for avkom.

Lome Elden fikk ELITE for avkom.

På lørdagen ble førts seks av ellve hingster kåret; Rokne Eld, Tuxi Titan, Slåttodin, Lome Barge, Norheim Jerv og Hellin Faxen fikk med seg kåringsbrev hjem. Flotte Slåttodin og vakre Hellin Faxen ble still som nr I i kvalitet i hver sin klasse. For fullstendige dommerkort se www.nhest.no
Etter kåringen var det også utdeling av avkomstpremier til to av hingstene som var bedømt; de to som fik topputmerkelsen ELITE for avkom. Dette var de to Eldingsønnene Moe Odin og Lome Elden. Begge ble vist i banen og det var et flott skue!
Moe Odin fikk ELITE for avkom

Moe Odin fikk ELITE for avkom

 
Så var det tid for finalen i Veikle Balders Landsfinale og seks flotte toåringer entret banen. Vinner av hingsteklassen ble Storm Elken e. Trøfaks u Snerttina som ble mønstret av eier og oppdretter Dagfinn Sæthre, nr to ble Frøyu Petter og nr tre Willodin (se tabell nedenfor). I hoppeklassen ble Åsajervens helsøster Åsafaksa best. Hun eies og ble mønstret av Hilde Mari Stumberg, som også fikk TGN`s Mønstringspokal for beste visning av sin hest. Oppdretter av den vakre toårshoppa er Ola Martin Aasen. Nr to i klassen ble Spang Odina og nr tre Heidi Solo. Åsafaksa ble også valgt ut av dommerne til «Dagens beste toåring» og fik en flott sølvpokal fra DNT for det.  Veikle Balder gratulerer alle sammen! Dommerkort og bilder av alle hestene holder på å legges ut her på hjemmesiden.
 
Storm Elken vinner av hingsteklassen mønstres av eier og oppdretter Dagfinn Sæthre.

Storm Elken vinner av hingsteklassen mønstres av eier og oppdretter Dagfinn Sæthre.

Resultater Veikle alders Landsfinale 2013:
Hopper:
Kval I: Åsafaksa e Jærvsøfaks u Sindy Vinter
Kval II: Spang Odina. e Moe Odin u. Spang Sol
Kval III: Heidi Solo e. Åsajerven u. Skjegge Lill
Semifinale: Stina (e Spikeld), Land Maria (e Voje Faks) og Skjetnejerva (e Åsajerven)
 
Åsafaksa vant hoppeklassen og ble dagens hest. Her med oppdretter Ola Martin Aasen (tv), Fredrik Eng (veikle Balder), eier og mønstrer Hilde Mari Stumberg og Målfrid Vatne (Veikle Balder).

Åsafaksa vant hoppeklassen og ble dagens hest. Her med oppdretter Ola Martin Aasen (tv), Fredrik Eng (veikle Balder), eier og mønstrer Hilde Mari Stumberg og Målfrid Vatne (Veikle Balder).

Hingster:
Kval I: Storm Elken e Trøfaks u Snerttina
Kval II: Frøyu Petter e. Lome Elden u Frøyu Tiril
Kval III: Willodin e. Moe Odin u Ulrikke
Semifinale: Smedheims Solan (e Bork Odin), Odas Tore (e. Horgen Tore) og Sundby Storm (e. Moe Odin)
Dagens beste toåring: Åsafaksa