Blakke svenske engler

Flott fargeprosjekt i Sverige.

 

Blakke svenske engler.

 

Kaldblodsmiljøet i Sverige er mangfoldig. Man er ikke bare interessert i hastighet og eksteriør. Entusiastene Anna Berglund og Hans Erik Uhlin har fattet interesse for kaldblodshestenes farger, og spesielt utrydningstruedne fargeanlegg! I 2009 startet de prosjektet ”kallblodsanglar” med den hensikt å redde de utrydningstruede fargeanlegg hos kaldblodshesten.

Deres virksomhet er bygget opp rundt kaldblodshoppa Pia Hulteby. Hun har en spesiell farge, nemlig ekte blakk. Pias far er Pål Lunar mens hennes mor er Gusta, etter Bestmin. Hvor kommer så denne spesielle fargen fra? Den kommer fra Pia Hultebys mormor Augusta. Augusta var en god løpshest på 1960 tallet og tjente ca 130000kr. Hun bar fargen rødblakk. Hennes datter Gusta fikk to avkom, helsøstrene Pia Hulteby og Hulte Tindra, som begge bærer det blakke fargeanlegget. Begge disse hoppene er aktive i avlen og det er gledelig at disse ser ut til å nedarve sine fargeanlegg.

Hva er en blakk hest? I Norge er vi godt kjent med blakke hester gjennom vår nasjonalhest fjordingen. Blakke fjordinger, som er de fleste, kan være brunblakk, ulsblakk, rødblakk eller gulblakke. Fargeanlegget kjennetegnes av ålen og midtstolen. Ålen er en stripe som går fra manen til halen i hestens midtlinje. Midtstolen er den mørke stripa midt i manen. Blakke hester har også mørke ”sebrastriper” på beina og ørene er som regel mørke lengst ut. Fjordingen har også Njålsmerke som er en brun eller svart flekk på underkjeven.

Hvordan er virksomheten organisert? Det er mulig å bli en kaldblodsengel. Det innbærer at du blir andelshaver i et avkom etter Pia Hulteby og på den måten er med å støtte arbeidet med å bevare det utrydningstruede fargeanlegget. Etter to år besluttes det om avkommet skal travtrenes eller ei. Det er opp til andelslaget. For pris og betingelser se linken lenger ned i artikkelen.

Gleden var stor da Pia Hulteby fødte ei museblakk hoppe etter Briskeby Philip i 2010. I år er Pia Hulteby erklært drektig med Dotterud Teddy. Måtte det bli en brunblakk avlshingst som virkelig kan spre sine fargeanlegg videre!

Veikle Balder beundrer englenes arbeid og ønsker lykke til videre. Mer om prosjektet kan dere lese på www.kallblodsangel.se

 

Fredrik Eng

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.