GLEDELIG JUL!

Veikle Balder ønsker alle kaldblodsvenner en fortsatt god jul og fin romjulstid!  Håper dere får fine dager med familie, venner og hester.

Vi håper at alle medlemmer og de som bedekte kaldblodshoppe i 2014 fikk Veikle Balders Årskavalkade før juleklokkene ringte og at lektyren falt i smak. Som en liten romjulsgave gjengir vi her vinneren av årets novellekonkuranse; Hilmar og Rauen av Henry Messel. Da har de som ikke har fått årskavalkaden en liten kaldblodsjulehistorie å kose seg med. Minner bare om at alle nye medlemmer vil få årskavalkaden tilsendt så lenge lageret rekker.

Fortsatt god jul!

Hilsen styret i Veikle Balder ved Målfrid Vatne

.rød hingst

Hilmar og Rauen

Av Henry Messel

Det var en strålende om enn sprengkald lille juleaftens morgen. Hilmar Granstuen myste ut av glassruta mens han strøk seg over den buskete barten. Han så ut mot luftegården på Flå, der en stor, flott rød hingst rullet seg i nysnøen. Han hadde fått på seg et blått, tjukt vinterteppe. Hilmar fulgte hingsten med øynene en god stund før han satte seg i godstolen med pipa. Her kan jeg jo ikke sitte lenge tenkte han, jeg må jo komma meg ut for å trene gampen. For Hilmar hadde det dreid seg om hester hele livet, han kom fra en liten plass nordøst i bygda. Faren hadde drevet i tømmerskogen hele vinteren, om våren var det onnearbeid, om sommeren slått og innhøsting etter det, alt for storbonden på Flå og han Hilmar var ikke store karen når han måtte være med og gjøre voksenmanns arbeid. At han hadde et spesielt godt håndlag med dyr og hester i sær viste han ved ung alder. Sjøl den sprekeste unghingst vart rolig under hans sindige temming.

Den vinteren Hilmar fylte atten ble faren klein og ansvaret for hjemplassen falt på han. Ved juleleite samme året kjøpte bonden på Flå ei drektig hoppe av travslag. Sommeren etter kom en rød hingst, Flå Rauen.

Hilmar tok en slurk av kaffekoppen, sitter jeg her enda tenkte han, også jeg som har så mye å gjøre. Han hadde jo tanker og drømmer om Meyerløpet på Bjerkebanen. Dom hadde ledd godt av han på Flå den gangen han fikk seg travergamp, skulle liksom han, Hilmar fra Plassen konkurrere med de store gutta.

Flå Rauen var en ordentlig røver å temme, men Hilmar likte hingsten – når gampen blir tre skal han i profesjonell trening sa bonden, jeg kan ikke la deg få ødelegge en slik gamp. Sjøl var bonden redd for hingster, han likte seg best inne i stua med en toddy.

Hilmar undret seg på om det ikke var på tide å sko, han Morten smed hadde fått seg en ny ladning med sparkstøttingsmeier som han smidde fenomenale vintersko ta. Han gnudde høvene godt inn med tjære slik at snøen ikke skulle pakke seg i skoa. Det fantes ikke bedre smed enn han Morten tenkte, Hilmar.

Etter at Flå Rauen drog ble det stusselig for Hilmar, han savnet hingsten. Flå Rauen var blant de beste i årgangen og deltok i de store løpene. Selv bonden på Flå lot det falle noen godord om Hilmar og det arbeidet han hadde gjort med Rauen. Utpå seinvinteren ble han kåret og fikk bra med hopper året etter. En av dem som brukte hingsten var Morten smed, han hadde overtatt ei hoppe fra en som hadde for mye hest. Føllet som kom var en hingst som var en tro kopi av faren og ble døpt Kvikk Rauen. Morten hadde slitt med ryggen ei god stund og temming og trening av travhest hadde han hverken tid eller krefter til. Men Morten visste rå, han Hilmar ville sikkert ta over om han fikk litt av overskuddet om hesten tjente penger.

Nei, nå må jeg komme meg ut, tenkte Hilmar. Da gikk det i døra, inn kom ei blid pleierske. Sitter du her å filosoferer du da, Hilmar.» Jeg skal ut å trene Rauen!» Men, Hilmar da, nå tuller du med hodet ditt – du er på hjemmet du, vet du. Det er over tretti år siden du og Kvikk Rauen vant Meyern. Kom nå sa pleiersken, hører du ikke dombjellene, ungdommene i travlaget skal jo ha med dem som orker på kanefart. Barnebarnet ditt a Gudrun, odelsjenta på Flå skal kjøre først med den røde hingsten sin, han som du ser på ut av vinduet hver dag. Du husker vel at datteren din ble gift på Flå og hingsten stammer fra Kvikk Rauen. Hilmar satte seg ned i godstolen, en tåre rant nedover kjaken, brått reiste han seg. Jeg må få på ytterkledene sa han, jeg skal ut på tur med den røde hingsten. Han stod rank og virket klar som dagen.

 

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.