Rettelse: I artikkelen om våre moderne kaldblodshester, Ulsrud Tea har det sneket seg inn en feil. Les om Viktoria f.1916 her.

Rettelse:  Viktoria født 1916 hadde mange avkom.

Av Vidar Arnesen

I Vårnummeret 2019 var det en artikkel om Ulsrud Tea.

I denne artikkelen har jeg kommet til skade for å gi feil opplysninger.

Jeg skrev nemlig at Viktoria, f. 1916, bare fikk to avkom, helsøstrene Viktoria, f. 1932 og Omara. Feilen baserer seg på manglende opplysninger i DNTs dataregister. Noe i underbevisstheten sa meg at dette var feil, hele tiden, mens jeg skrev artikkelen. Neste gang skal jeg undersøke nærmere når noe sier meg at det er mer i en historie!

Min gode venn Øystein Gamlem gjorde meg oppmerksom på en artikkel i Våre Hesters Årsrevy 1963. Artikkelen handler om Viktoria-stammen. Forfatter var Anders Fridrichsen, også kjent som Nationen sin travsportsjournalist Calle Glad. Det bladet har jeg selvfølgelig i arkivet og artikkelen har jeg lest flere ganger. En kikk i de trykte traverstambøkene bekrefter Fridrichsens opplysninger.

I artikkelen om Viktoria-stammen kan man lese om ei hoppe av ukjent opphav kom fra Sverige og fikk navnet «Svenskeblessa». Svenskeblessa ble stammor til flere kjente hesteslag i Østfold, men i ettertid er hun viktigst som fjerde mor til Viktoria, født 1916. Viktoria ble født hos Anton O. Kingsrød på Skoglund i Varteig. Far var «privathingsten» Belsbybrun og mora var Else DH 3930. Hun igjen var etter amtshingsten Frigg DH 544. Stammen var allerede da høyt verdsatt som travere. Viktoria hadde en halvbror som het Jaksonkongen. Han var årets sensasjon som treåring i 1926 med rekorden 1.56.6

Jaksonkongen med Arne Brandsrud i sulkyen på Momarken i 1926.         Foto: Momarken Travmuseum / Øystein Gamlem

Det var friskt slag på begge sider, her har Jaksonkongen kvittet seg med sjekken.

Det finnes ingen kjente spor etter Viktoria som travhest. Seks år gammel ble hun solgt til Svend Brandsrud fra Hærland. Det første avkommet ble født i 1922 og var ei hoppe etter Jakson II. Føllet ble sertifisert med navnet Jaksonstjerna. Da Ole G. Waagaard fra Begnadalen kjøpte hoppa fikk hun navnet Begna. Da ringer det kanskje noen bjeller? Begna ble nemlig en traver av ypperste klasse. Hun vant flere store løp, deriblant HM Kongens Pokalløp i 1925. Hun fikk fem avkom. Sønnen Høvde ble en god traver, men ingen av avkommene satte varige spor etter seg. Og her er vi framme ved utfordringen med å benytte DNTs dataregister uten forbehold. Begna er registrert som en datter av Jakson II og med ukjent mor …

Begna vinner HM Kongens Pokalløp 1925 med Ole G. Waagaard i sulkyen.         Foto: Momarken Travmuseum / Øystein Gamlem

 

Begna og Tron Klæstad fotografert på Momarken 1926.         Foto: Momarken Travmuseum / Øystein Gamlem

Anders Fridrichsen oppgir at det ble født ytterligere to helsøstre til Viktoria f. 1932 og Omara, Viktoria f. 1916 fikk også to hingsteføll. Ingen av dem er registrert med mor i NTs dataregister, så her må man ty til arkivet med travkalendere. Oranda, f. 1935 var en svært anstendig traver på sin tid med nesten 8 tusen innkjørt og rekord 1.45.3. Ingen av dem har registrerte avkom.

 

Til slutt er det bare å fastslå at det var Viktoria f. 1932 og Omara som bar genene fra Viktoria f. 1916 videre. Det gjorde de til gangs! Men de hadde både hel- og halvsøsken, selv om det ikke har blitt fanget opp i DNTs dataregister.