Stor interesse for utstillingsarrangementet på Biri!

Fenomenal interesse for Veikle Balders Landsfinale! 34 hester påmeldt.

 

11. og 12.november inviterer NHS og kaldblodsforeningen Veikle Balder til utstillingsfest på Biri travbane. I år er den tradisjonelle kaldblodskåringa og en nyopprettet landsfinale for 2 års kaldblodshingster slått sammen. Interessen for å melde seg på har vært formidabel – til sammen kommer 43 hingster.
Nykomlingen som er kalt Veikle Balders Landsfinale ser ut til å ha slått an blant hesteeierne, for hele 33 hester er påmeldt. Toårshingstene ser på forhånd ut til å holde god kvalitet, og de skal vurderes ut fra eksteriør og travprøve. Dette skjer på fredag, og på ettermiddagen blir de tre beste utnevnt. Like før Biri starter sitt V75-stevne lørdag blir det offentliggjort en rangering blant de tre beste som vil motta pengepremier på kr 15 000, 8000 og 4000. Neste år planlegger Veikle Balder å invitere toårshoppene i tillegg.
– Dette blir en gyllen anledning til å se de noen beste hingstene i rasen på ett og samme sted. Samtidig ser man kanskje også morgendagens stjerner, sier Fredrik Eng, nestleder i Veikle Balder.
10 hingster til kåring
En av de 10 hingstene som er ute etter kåringsbrev er 3 år gamle Tekno Odin som allerede har skrevet travhistorie. Årets kriterievinner har rukket å bli millionær, og kommer med en fersk norgesrekord i bagasjen. Sammen med de andre kåringsemnene skal han gjennom veterinærundersøkelse og eksteriørbedømmelse på fredag, mens travprøvene avlegges lørdag.
Eget infoopplegg
Under utstillingene blir det flere tilbud til publikum foruten mulighetene til å studere kaldblodshesten på nært hold. Det blir undervisning både ute og inne der elever fra hestefaget på flere videregående skoler kommer til å delta, men forelesningene er åpne for alle. Tema blir eksteriørlære, kåringssystemet, hingstelinjer hos kaldblodstraveren og eksteriørvurdering av unghest. Forelesningene foregår i tidsrommet 10.30 til 13.15.
– Vi vil benytte anledningen til å spre informasjon om kaldblodshesten og samtidig øke interessen for hesteutstillinger. Det som allerede nå er sikkert er at det kommer til å være mye mer folk på høstens kaldblodskåring enn det har vært på mange år, sier en entusiastisk Fredrik Eng.  For øvrig vil Oppland Hesteeierforening arrangere et fagseminar for alle interesserte fredag kveld på Versthuset på Biri. Ukas V75-omgang på Biri Travbane begynner rett etter at utstillingen er avsluttet på lørdag.

Program
Fredag 11.november:
Kl.9.00 og utover:    Veterinærundersøkelser(kåringshingster) og eksteriørbedømming (alle)
Kl.15.00:                  Travprøver for 2-åringene
Kl.16.00:                  Offentliggjøring av de tre beste 2-åringene (ikke rangerte)

Lørdag 12.november:
Kl. 10.30-11.00:        Travprøver for hingster meldt til kåring
Kl.12.00:                    Sluttoppstilling, premiering, kåring
Kl.12.30:                    Rangering av de tre beste 2-åringene