Veikle Balder ønsker 50 kaldblodstoåringer velkommen til Veikle Balder Landsfinale på Biri 11. -12. oktober.

 

I år ble det nok en gang rekord i antallet toårige kaldblodshopper og hingster som var kvalifisert til Veikle Balders Landsfinale. Hele 75 stykker! Hopper som har fått sløyfe og blitt stilt i kvalitet på regional utstilling under 2019 og hingster som fått sløyfe var kvalifiserte. Av disse 75 fine toåringene, valgte hele 50 stykker å melde til Landsfinalen. Det er vi i Veikle Balder veldig stolte og glade for! Det er nå 29 hingster og 21 hopper i katalogen. Katalogen kan du lese HER: KATALOG VB 2019.   Katalogen ble sendt ut til alle utstillere på fredag 4/10, sammen med et velkomstbrev (les HER: Brev vedlagt program 2019).

Fredag 11. oktober starter dagen med registrering i vekta kl 07:30 Fem over åtte er det et kort informasjonsmøte for utstillere før ringvisningen starter kl 08:30 Først vises hestene gruppevis i ring. Hingstene har tre grupper og hoppene to grupper. Så starter den individuelle bedømmelsen av eksteriør og bevegelser for hånd av hver hest. En ring for hingster og en ring for hopper. Dommere på årets Landsfinale er Anders Järnerot, Mari Foss Frøhaug, Olav Stormorken og Monika Børli Låhne.  Etter bedømmelse blir alle hester fotografert. Travprøvene starter kl 14:00. Da kjører hestene tre og tre og de oppfordres til å kjøre samlet de første 500m. Siste 500m er det tidtagning. I travprøven er det hestens travmekanikk som bedømmes. Det er viktig at hesten springer fint og rent og viser et godt og effektivt steg. Om hesten springer over sin evne og traver ureint, trekker dommerne mellom 1-3 poeng.

Veikle Balder har i samarbeide med AGRIA Dyreforsikring i år to bolker med forelesninger, slik at både studenter og utstillere kan få høre på foredragene. Sted: Møtelokale i kjelleren i Adm. bygget Biri Travbane 12:00-13:00 + 15:30-16:30 «Hestevelferd; forebygging av skader hos kaldblodshesten» av veterinær og spesialist i hestesykdommer Lars Moen, Romerike Hesteklinikk. 13:05-13:20  + 16:30-16:45Informasjon fra AGRIA Dyreforsikring om samarbeidsavtalen med Veikle Balder. Fredrikke Koch Aks & Camilla Røen Østby, AGRIA.

Klokke 17:00 er det oppstilling og premiering. Da tas seks hopper og seks hingster ut til semifinale og finale på lørdag formiddag. De andre får sin bedømming, rosett  og deltagerpremie for Agria, YesBox og Veikle Balder. Trav og Galopp Nytt sponser en møsntringspremie, den deles ut fredag ettermiddag. I år er det ingen premiering for travprøvene.

På kvelden kl 19:30 er det festmiddag åpen for alle i restauranten på Biri. OBS Forhåndspåmelding til Biri Travbane ved Bjørg Elsberg [email protected]eller tel 61187885 senest mandag 7/10 kl 09:00! Meny: Langtidsbakt elgbiff m/honninglasseret rotgrønnsaker, Saltbakte poteter, Kjøkkensjefens viltsaus, Hjemmelagede elgkarbonader (de yngre) Dessert: Multe fromage m/mulite culi – is til barna Pris kr 300. Betales ved ankomst. På kvelden er puben på Honne åpen.

Lørdag starter Landsfinalen med semifinale etter kåringshingstenes travprøve. Det blir ca. kl 10:30 på oppløpssiden på travbanen. Først blir de tre finalistene i hver klasse valgt ut. Disse blir så rangert i kvalitet I, II og III. Kvalitet I i hver klasse får 18 000kr, kvalitet II 10 000kr og kvalitet III 6000kr. Alle semifinalister får 4000kr. Hestene stilt i kvalitet får også diplom og sløyfe  fra Veikle Balder, samt dekken fra Agria. Kvalitet I får ulldekken fra Veikle Balder samt nasjonalfarget rosett med bånd rundt halsen. Til slutt er det en «superfinale» mellom beste hoppe og beste hingst. Den som vinner der blir dagens hest og mottar sølvpokal fra DNT og stor rosett fra Veikle Balder.

Parallelt med Landsfinalen er det kåring av kaldblods avlshingster. Tolv hingster er meldt. På lørdag er det V75 med bare kaldblodsløp. Bla er det finaler i Veikle Balder Cup. En for hopper og en åpen klasse. Begge med 125 000kr i førstepremie. Innmelding er mandag 7/10 – se løpsbuletinen.

 

Veikle Balder ønsker alle hjertelig velkommen til årets Landsfinale, både de to og firbeinte! Vi gleder oss til den niende Landsfinalen.

MVH Veikle Balders utstillingskomite ved Målfrid Vatne