Vellykket treningshelg på Biri

Fra venstre: Sangviks Casper med Kari F. Bjørge, Eldmina med Hanna Herbjørnrød og Virvelvind med Siri Winje Eidsmo
Fotograf: Renate Ugelstad

Helgen 19-20 september ble det første kurset for den allsidige kaldblodstraveren arrangert. Kurset ble holdt på det nye rideanlegget på Biri, GRK Arena. Det deltok 9 kaldblodstravere, og det var trening i dressur og sprang. Hestene som deltok var fra alderen 3-20 år. Den yngste rytteren var 12 år.

De fleste ankom Biri fredag kveld, og deltagerne fikk felles oppstalling i egen trenerstall. Det gav en god stemning for deltagerne å kunne samles sosialt og bli kjent med andre kaldblodsentusiaster på en samling med kun kaldblodstravere. Det var flere som kom langveisfra,  med reisetid opptil 7 timer!

Lørdag var det dressurtrening med trener Cody Hartung. Det var lagt opp til enetimer for best utbytte for hest og rytter, og det ble en lang dag fra kl 08.00 til 19.00.

Cody Hartung oppsummerer dagen slik; Fra mitt ståsted som trener ble det en meget positiv dag med 9 meget dedikerte elever. Samtlige kom med et åpent sinn og jobbet iherdig med sine hester. Selv om det de opplevde nok var ganske nytt for dem hva angår en ny måte å gjøre ting på, opplevde jeg bare positive tilbakemeldinger. Jeg håper dette gav mersmak, for dem slik det gjorde meg, og håper å se dem igjen til trening i fremtiden.

Veels Gutten med rytter Veronica Andresen Jensen
Trener: Cody Hartung
Fotograf: Renate Ugelstad

Vi hadde strålende sol og varme på lørdag så lunsj og teori ble foretatt ved bålpanna med utsikt til Mjøsa. Bålpanna og kaffekjelen ble et samlingspunkt gjennom hele kurset.

Fotograf: Renate Ugelstad

Søndag stod sprangtrening på programmet med trener Turid Tømta. Deltagerne ble delt inn i 2 grupper etter nivå på hest og rytter. Alle deltagerne hoppet fra 60-90 cm under treningen.

Turid Tømta oppsummerer dagen slik; Det var stor variasjon på utdannelsesnivået til hestene, men vi fikk delt dem inn i ganske jevne grupper. Det er mye informasjon som skulle formidles på kun 2 timer, men alle fikk med seg noen tips hjem om hva som kunne gjøres for å forbedre rytter og hest fremover. Det var stor progresjon på de ferskeste hestene. Noen av dem hadde ikke sett en bom før, og de hoppet en hel bane i løpet av sprangøktene. Hestene var veldig positive til alle utfordringene de ble «utsatt» for.  I tillegg hadde alle rytterne en god grunnsits med god balanse.

Fra venstre: Trener: Turid Tømta, Nebbenes Anne med Ingerid Holt og Trøa Eld med Hanne Steen

«Jeg synes kurset var et kjempepositivt løft for kaldblodstravere i Norge! Det er kjempegøy at det skjer mer og mer på denne fronten, og at fokuset rettes mot kaldblodtraverens vanvittige allsidighet som ridehest. Jeg har jo ridd kaldblods i nærmere 12 år, og det har vært lite sånt tidligere. I alle fall som jeg har visst om. Kaldblodsen er en fantastisk hest og jeg synes der er så herlig at dette er kommet frem mer og mer. Det var kjempefint at kurset var åpent for alle, uten krav til nivå. En flott plattform hvor man kan møte likesinnede som har lignende forutsetninger og problemer som en selv. Dette var i alle fall veldig verdifullt for meg som vanligvis kun trener og konkurrerer i ridehestmiljøet.. Jeg likte trenerne godt, kanskje spesielt Cody på lørdag som viste meg en helt ny måte og jobbe på mot det samme målet som jeg har hatt i mange år. Det var veldig interessant!»

«Maken til fantastisk opplegg med både timer og instruktører, meget tilpasset mitt nivå. Cody var en fin fyr som forklarte godt hva han mente med et glimt i øyet og et godt smil. Sprangtimene var helt konge. Dæven vi hoppet til slutt!»

«Synes det var fint å trene med andre som har samme problematikk som stressing, mangel av bæring og styrke og skjevheter. Jeg lærte mye rideteknisk for å få akkurat min hest så lydhør som mulig på den korte tiden. Sprangtreneren var eksepsjonelt flink, jeg fikk mer ut av de 2 øktene enn jeg har hatt tidligere. Har skikkelig lyst til å ri for henne, håper hun kan komme på senere kurs.»

Med så flotte tilbakemeldinger fra deltagere og trenere er det utrolig inspirerende for oss i Veikle Balder å arrangere slike kurs. Vi satser på flere kurs i fremtiden og ønsker å bidra til flerbruk og etterbruk av kaldblodstravere, og promotere rasen som en allsidig hest og vise rasens bruksverdi.

Tekst av Renate Ugelstad, 3.oktober 2020